Första mensen?

Första mensen?

Pratas det om mens runt omkring dig? Kanske är det så att flera fått första mensen eller är det du som är först ut? Det är vanligt att man kommer in i puberteten mellan tio och tolv års ålder. Mensen brukar komma ungefär två år efter att brösten börjat växa. Vissa tycker det är lite otäckt och skrämmande med mens, andra kan inte vänta på dagen den faktiskt kommer och någon känner inte några speciella känslor alls. Alla känslor är välkomna och okej att känna i samband med sin mensdebut. Detta är ju faktiskt något alldeles nytt för dig och mycket ska hända framöver med kroppen. Tveka inte att prata med någon du litar på om dina tankar och känslor om mens och pubertet.


Första mensen


Första mensen kan ibland se ut som blodröda flytningar innan den helt kommit igång. Om du känner dig osäker på om du fått med din mens, fråga en förälder, kompis, skolsköterskan eller någon annan som du känner dig förtrolig med. Detta är något alla snippbärare förr eller senare går igenom så det finns alltid någon som kan guida dig! För vissa blir mensen regelbunden med en gång och kommer ungefär en gång i månaden. För andra kan det gå flera månader mellan gångerna. Du kan prova dig fram med olika typer av mensskydd som du tycker känns bra. Binda, tampong eller kanske en menskopp? Det är viktigt att använda skydd som är snippsnälla, alltså fritt från tillsatser och kemikalier. Om du får utslag eller någon form av allergisk reaktion i samband med användandet vet du att det är dags att testa ett annat mensskydd. Prata med någon i din närhet som kan hjälpa till med att hitta rätt skydd för just dig.


Under mensen


I samband med mens kan det komma olika symtom. Vissa har inga symtom alls, andra känner av vissa symtom och somliga har stora besvär under sin mens. Symtomen kan också variera från en mens till en annan. Vanliga symtom är mensvärk i form av magont, det kan också sätta sig i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Man kan bli illamående och få diarrée. Att känna sig yr och kallsvettig kan också höra till mensen. Att ha PMS (Premenstruellt syndrom) eller svårare form av PMS kallas PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom) kan innebära att man dagarna innan mens har något eller några av följande symtom:


-snabba humörsvängningar
-känner oro och ångest
-har nära till gråten och/eller nedstämd
-känner sig trött
-blir svullen i kroppen och magen
-större hunger och sötsug
-ömhet och spänningar i brösten
-huvudvärk

Dessa symtom låter ju inte så roliga att få. Men det finns sätt att lindra besvären. Mer om det i ett annat inlägg!