Maten som lindrar din PMS

Maten som lindrar din PMS

I förra inlägget pratade vi om olika symtom man kan få vid PMS/PMDS, vi listar dom igen:

- Snabba humörsvängningar

- Känner oro och ångest

- Har nära till gråten och/eller nedstämd

- Känner sig trött

- Blir svullen i kroppen och magen

- Större hunger och sötsug 

- Ömhet och spänningar i brösten

- Huvudvärk


Vad är då grejen med sötsug och cravings? Varför får vi det? När vi pratar vi om vad vi idag vet om menscykeln så vet vi att hormonet östrogen dippar ordentligt efter ägglossningen och tar då med sig signalsubstansen serotonin ner. Serotonin påverkar vårt välmående och kan därför ge PMS-symtom som nedstämdhet och ökat sug efter sötsaker som t.ex choklad som är just serotoninhöjande. Då 90% av serotoninet bildas i magtarmkanalen påverkas detta i allra högsta grad med vad vi äter. Det finns serotoninhöjande mat som är snäll mot magen på lång sikt men också riktiga bovar som höjer serotoninet kortsiktigt men sedan skapar problem för magen och humöret. Cravings och sug kan också komma av ett insulin i obalans och då letar vi gärna efter snabba kolhydrater. Men här bidrar vi till en ond cirkel om vi ger efter för detta sug eftersom att insulinnivåerna då påverkas ännu mer. Inkludera därför alltid protein och nyttiga fetter till varje måltid och undvik att hoppa över någon måltid. Proteinet kan vara animaliskt eller vegetabiliskt. Kokosolja, ghee, oliv- och linfröolja är alla bra fetter.Nyttiga snacks som stillar sötsuget


Banan - gör en nice cream eller varför inte bananbröd?

Sötpotatis - rosta i ugnen och strössla parmesan över

Nötter och fröer - paranötter, mandel och pumpafrön

Selleri-, gurk eller morotsstavar med mandelsmörsdipp

Kakaonibs eller riktigt mörk choklad

Avokado och ägg gifter sig perfekt i ugnen!Livsmedlen som lindrar dina PMS besvärGurkmeja ihop med svartpeppar är rejält antiinflammatoriskt och även serotonin- och dopaminhöjande. Googla bästa receptet på Golden milk, laga en kopp och njut!

Ingefära: flera studier har visat på lindring av PMS-symtom med hjälp av just ingefära. Kan ätas eller shottas.

Vitlök: Svavlet i vitlöken reducerar aktiveringen av inflammatoriska enzymer. Dessutom finns det gott om antioxidanter och antibakteriella funktioner.

Kokosolja: minskar inflammation och svullnad. What’s not to like?

Kanel (ceylon, ”äkta kanel”): Kanel har använts inom örtmedicin i århundraden. Den är en källa till mangan som hjälper till att kontrollera humörsvängningar och kramper. Urtekrams ”äkta kanel” är ett bra tips. 

Grönbladiga grönsaker: dessa är fulla av kalcium och magnesium som kan reducera kramper och är lugnande. Välj med fördel ekologiska grönsaker i största möjliga mån för att slippa besprutningsmedel.

Omega-3: ofta är problemet att vi äter för mycket omega-6 i förhållande till omega 3 vilket bidrar till inflammation i kroppen. Omega-3 finns i fet fisk, speciellt vildfångad. Det finns också rikligt i avokado och linfröolja.


Det kan vara en god idé att skriva några rader om hur du mår kring varje mens för att kartlägga dina symtom och lära känna din kropp för att i sin tur kunna påverka menscykeln. Varje individ är unik och det finns idag många möjligheter att påverka sin kropp och mående dit man vill och det gäller att inte ge sig förrän man hittat det som funkar för just för en själv. Nästa gång kommer vi prata om aktiviteter som ökar ditt välmående vid PMS.